.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


Gombák

Dél-Zala erdei számos ízletes gombát kínálnak: vargánya, galambica, őzláb gomba és csiperke.

 

Vargánya


A tinóruk családjába tartozó nagy méretű, zömök gomba kerek kalappal, melynek alsó részén a termőréteg nem lemezes, hanem csöves szerkezetű. Kalapjának háta barna, alja fiatalon fehér,  majd később sárgászöld, a tönkje pedig fehér. A kalap kerek s a tönkkel együtt húsos.  

Figyelem! A vörös termőrétegű és tönkű fajok mérgezőek.

Galambica


Más néven galambgomba. Közepes méretű, élénk kalapszínű nagy, húsos, meglehetős szabályos, alakú tönkös gomba, mely többnyire magányosan nő. Lemezei vastagok és merevek fehér, melyek sárgás-fehér vagy sárga színűek. Jellegzetessége, hogy szinte pattanva törik és húsa morzsalékos.

Figyelem!  A rossz illatú, csípős ízű példányokat ne gyűjtsük!

Őzláb gomba


Legmagasabbra növő hazai gomba, melynek tönkje karcsú, kalapja nagy. A kalap közepe feltűnően púpos és fehér színű, de körötte foltos barna, törékeny pikkely tarkítja. A tönk felső részén gallér található, mely könnyen elmozdítható a tönkön. Fiatalon dióra emlékeztető íze van.


Figyelem! Csak a feltűnően nagy termetűek fogyasztása javasolt.

Csiperke


Közepes- és nagy méretű gomba. Húsos kalapja alatt a lemezeik szabadok, s kezdetben halvány rózsaszínűek, majd később megbarnulnak. Itt fejlődnek a sötétbarna spórák. Fehér tönkjük galléros és pikkelyes, hártyásgyűrű fátyol fedi.

Figyelem! Könnyen téveszthető a gyilkos galócával, bár annak bocskora is van és lemezei fehér színűek. Fontos még, hogy a nyomásra sárguló, vagy tinta szagú fajai veszélyesek.

 

Mérgező gombák

 

Általános tanácsok

1. Csak azokat a gombákat szedjük le, melyeket biztosan ismerünk!

2. A különböző fajtájú gombákat külön gyűjtsük és mindig vizsgáltassuk be!

3. A gyűjtés napján, alapos tisztítást követően dolgozzuk fel és fogyasszuk el a gombákat!

4. Az elkészített gombás ételt ne tároljuk napokig, még hűtőszekrényben sem!

5. Gomba fogyasztást követően bármilyen tünet jelentkezik haladéktalanul forduljunk orvoshoz!
Tünetek lehetnek: hányás, hasmenés, izzadás, verejtékezés, szapora légzés, stb.

 

Forrás és további részletek

Olvasnivaló
Gombák, Ehető gombák, Gombák világa


[vissza]

 

Hol van és hogy lehet eljutni?




Mi van még ott?

Sok minden van, kutass tovább!

Milyen az időjárás?