.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


Tájételek

 

Dél-Zala gasztronómiailag nem tekinthető egységes területnek, de mégis megvannak a régióra jellemező ételek, melyek jellemzője az ételkészítésük hagyományos módja. Az egykoron itt élő parasztság egyszerű ételei ezek, melyek alapanyagaik elsődlegesen az itt megtermelt gabona, burgonya, kukorica és kerékrépa.

 

Savanyú répa

Hozzávalók: félkiló savanyított répa, negyedkiló lapocka, egy kis oldalas és füstölt csont ízlés szerint, két evőkanál olaj, egy babérlevél, némi egész bors, két pohár paradicsomlé, pohár tejföl, egy evőkanál liszt, só ízlés szerint

Elkészítés: A húst kockára vágni, oldalast és a füstölt csontot csontonként felvágni, majd zsíron átpirítani. Aztán hozzáadni a savanyított répát és felönteni paradicsomlével, valamint vízzel, hogy bőven ellepje. Ezután mehet bele a babérlevél, borsot és só. Fedő alatt a hús puhulásáig főzni, majd lisztből és tejfölből habarással besűríteni a répát és összeforralni.

 

Tejfölös répaleves

Hozzávalók: három maréknyi savanyú kerékrépa, tojásnyi zsír, egy fej vöröshagyma, egy csöves paprika, egy kávéskanál piros paprika, egy bögre tejföl, három kanál liszt

Elkészítés: A savanyú kerékrépát bő vízben főzni egy órán át, sóval és csöves paprikával fűszerezve. Közben az apróra vágott vöröshagymát a zsírban üvegesre pirítani, majd betenni a piros paprikát is, és elkeverni. Ezután ezt felengedni hideg vízzel, simára keverni és ráönteni a répára.. A tejfölben a lisztet simára keverni, vízzel hígítani és a levesbe szűrni, majd pár percig forralni.

 

Dödölle

Hozzávalók: hat darab közepes burgonya, negyed kiló liszt, egy fej vöröshagyma, olaj vagy zsír, só és tejföl

Elkészítés: A kockára vágott krumplit bő, sós vízben megfőzni. Közben a hagymát felaprítani és aranysárgára pirítani. A tűzön a krumplit a főzővízzel együtt összetörni kása állagúra, majd bedolgozni a lisztet. Ezután serpenyőben a hagymás olajon a diónyira szaggatott masszát megpirítani, majd hagymával megszórva tálalni.

 

Kukorés

Hozzávalók: egy kiló liszt, élesztő, fél liter tej, egy evőkanál fagyos zsír vagy olaj, egy kávéskanál só, egy kávéskanál cukor és két tojás

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben fölfuttatni, majd liszttel összegyúrni és a zsírt, a sót és a tojást beletenni. Ezután kemény tésztává dagasztani és hagyni megkelni. Kelesztés után hosszúra kisodorni, majd kereszt alakba tenni és kör alakban összefonni, és megint keleszteni. Az így elkészült tésztát megkenni a felvert tojással és kemencében megsütni, majd sütés után letakarva hűlni hagyni.

 

Krumpliprósza

Hozzávalók: tíz darab nagyobbacska burgonya, félliter aludttej, tizenöt evőkanál liszt, két tojásnyi zsír, hat evőkanál tejföl és só

Elkészítés: A burgonyát tormareszelőn lereszelni, majd leszűrni. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverni és hozzáadni a lisztet és a sót, majd ezt is jól összekeverni. Jól kizsírozott tepsibe öntve a keveréket a megmaradt zsírban elkevert tejföllel meglocsolni és forró sütőben pirosra sütni.

 

Pörkölttorta

Hozzávalók: félkiló finomra szelt dió és másfél kiló cukor

Elkészítés: A cukrot folytonos kevergetés mellett egyenletesen felolvasztani és sárgára pirítani, majd bekeverni a közben apróra szelt diót, de anélkül, hogy az összetörjön. Ezután az így elkészült masszát formába önteni és a maradékból arra fugurákat, díszeket készíteni.

 


[vissza]

 

Hol van és hogy lehet eljutni?




Mi van még ott?

Sok minden van, kutass tovább!

Milyen az időjárás?