.................................................

Segítség

.................................................

 


PopUp MP3 Player (New Window)


Mária Út

A Mária-út egy Közép-Európán áthaladó zarándokút, mely a térség vallási értékeit köti össze, elsődlegesen Szűz-Mária búcsúhelyeire építve. 2007-ben indult kezdeményezés első útvonala és a zarándoklat tengelye az ausztriai Mariazelltől a romániai Csíksomlyóig tartó 1400 kilométeres szakasz. Az zarándokút folyamatosan épül, és ma már nem csupán a Keresztútnak elnevezett, a lengyel Częstochowa és a bosnyák Međugorje között húzódó szakasz készült el, de számos leágazás és alternatív útvonal is.

Az zarándokút végigjárható gyalogosan, de akár két keréken is, s a bejárást az egyes állomásokon begyűjthető pecsétek és egyedi azonosítású gyöngyszemet igazolják, melyekből akár saját rózsafüzérüket is elkészíthetik a vándorok.

Az alternatív útvonalak egyike az M03 jelű, Déli Út, mely Mariazellt Csíksomlyóval Pécsen és Szegeden át köti össze.

Ez a szakasz halad át Dél-Zalán is, nagy részben északi-déli irányban. Zalaszentmihály pompás gótikus templomától indul a Szévíz és a Principális csatornák mentén. Pölöskefőn a szépséges Pálffy kúria mellett, Kacorlakon a paraszti építészet gyöngyszemei előtt halad az út, majd a homokomáromi szőlőhegy oldalában álló templomhoz és rendházhoz fut fel, ahol Szent Félix ereklyéjét is őrzik. Innen Nagykanizsát szeli át a zarándokút, ahol megcsodálható a Szentháromság szobor,  a Magtár és a Kiskastély, a Hercegi vár a múzeummal,  a Zsinagóga is sok minden mellett. Majd folytatódik az út egészen Sandig, ahol lépi át az út a megye határt.

A zarándokút nagy részben saját útvonalon halad az ismert keresztezett szárú lila m betűvel jelölten. Forgalmas utaktól távol, csendes környezetben halad a nyomvonal a régió kulturális és vallási értékeket érintve.

Olvasnivaló
Mária Út



[vissza]

 

Hol van és hogy lehet eljutni?




Mi van még ott?

Sok minden van, kutass tovább!

Milyen az időjárás?